Rundvee info producten

Rundvee producten 

VETIUS is biotechnologisch bureau die zich voor rundvee specialiseert in de ontwikkeling van natuurlijke en innovatieve compacte (gezondheids-) producten voor een duurzame veehouderij zoals bolussen voor verschillende doelen.

De bolussen en verzorgingsproducten die wij ontwikkelen zijn ontworpen voor de ondersteuning van de gezondheid van de koe, de weerstand en het verhogen van het dierwelzijn. Het duurzaam optimaliseren van de gezondheid en vruchtbaarheid van je koppel is zeer belangrijk voor het bedrijfsresultaat én voor het verminderen van antibiotica en andere medicatie. Bolussen zijn compacte aanvullende diervoeders met een specifiek (gezondheids-) doel, zoals het aanvullen van mineralen en vitamines, het voorkomen van problemen of het verbeteren van de conditie en/of de weerstand van de koe. Heel belangrijk is dat bolus de pensfunctie/ penswerking kan ondersteunen.  


Door de compacte vorm is een gerichte individuele toediening mogelijk zoals op het onderstaande filmpje is te zien of hier.

Afhankelijk van de doelstelling varieert de samenstelling van de bolus. Ook varieert per type bolus de tijd waarin de bolus 'oplost' ofwel de tijd waarin de actieve bestanddelen vrij komen in de pens. Dit kan variëren van maanden tot één dag.  Zo hebben wij 2 typen knoflookbolus ontwikkeld, een langzaam oplossende variant en een snel oplossende variant die elke een eigen toepassing heeft. De langzame variant dient ter ondersteuning bij zwakte of zwakke conditie. De snelle variant is geschikt voor meer acute gevallen.

Onze bolussen van de zijn zowel in een kunstmatige pens als in een fistelkoe getest op stabiliteit. Tevens worden de bolussen gecontroleerd op residuen in de melk. Wij gebruiken bijvoorbeeld een gepatenteerde, gefermenteerde knoflook. Deze knoflook bevat géén allicine als werkzame stof, zoals in de meeste knoflook bolussen van andere merken. Allicine is erg instabiel en vluchtig waardoor de stof slechts kort actief is en bovendien zeer sterk ruikt. Allicine geeft hierdoor residu in de melk. De gefermenteerde knoflook heeft een andere werkzame stof en geeft géén residu in de melk (getest door het RIKILT instituut te Wageningen).  De knoflook is gestandaardiseerd voor zijn actieve stof, waardoor per batch dezelfde kwaliteit geleverd wordt. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat deze actieve stof alleen in onze bolussen is aangetoond en niet in bolussen van andere merken aanwezig is. Je kunt dus gewoon door melken (géén wachttijden).  

Voor het succes van een natuurlijk bolus is het belangrijk dat deze tijdig wordt gegeven aan de koe of het kalf, zoals aan koeien die zwakker zijn geworden en volledig ziek dreigen te worden. Kijk dus goed naar je koeien en kalveren: ken je koppel. Bolussen passen prima in een bedrijfsgezondheidsplan. De bolussen geven nauwkeurig de juiste hoeveelheid actieve stoffen af waar je koe of kalf op dat moment behoefte aan heeft. Denk hierbij aan de weerstand, calcium, mineralen, vitamines of specifieke componenten als magnesium, beta-carateen of mineralen. Tijdig gebruik kan problemen voorkomen waardoor bijvoorbeeld de dierdagdosering verlaagd kan worden.

De basis van onze bolussen is de ondersteuning van een gezond microbioom van de pens en darmen. Het microbioom is het geheel van micro-organismen en heeft een directe, bepalende invloed op de stofwisseling, de opname van voedingsstoffen en de modulatie van het immuunsysteem. Het microbioom speelt een grote rol bij het metabolisme van onverteerbare koolhydraten en de biosynthese van vitaminen. Een gezonde pens en darmen spelen daarmee een absoluut cruciale rol in de conditie van de koe. Het samenspel van voer, melktechniek, huisvesting, hygiëne op het bedrijf zijn van grote invloed op het microbioom. Dit samenspel moet optimaal zijn.

Naast de ondersteuning van het microbioom van de koe krijgt elke bolus een meer specifieke werking en doel. Denk hierbij aan aanvulling van tekorten (zoals calcium, mineralen, energie of ondersteuning weerstand). Speerpunten in de ontwikkeling van een bolus kunnen bijvoorbeeld zijn: versterking en activering van het immuunsysteem, antibacteriële en anti-parasitaire eigenschappen. Voor onze natuurlijke uierverzorgingsproducten zijn het (huid-) microbioom van de uier en de verzorging en het herstellende vermogen van de uierhuid uitgangspunten.

Onderzoek wijst uit dat koeien met een goede pens- en darmflora, dus met een goed microbioom, beter stressbestendig zijn, door een goede weerstand minder ziek zijn, meer produceren en zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. Infecties kunnen het microbioom uit balans brengen wat kan leiden tot verdere gezondheidsproblemen. Werken aan het microbioom betekent werken aan de weerstand van het dier. Met een goede weerstand is minder noodzaak voor antibiotica. Dit is dubbele winst omdat antibiotica het microbioom in de pens en darm ernstig verstoort. Antibiotica moet daarom met verstand worden ingezet.

Naast de bolussen verkopen wij een vloeibare complex kruidentinctuur dat al sinds de jaren 90 op de markt is ter ondersteuning van de weerstand. Daarnaast hebben wij de Derminal uierolie ontwikkeld als alternatief voor de uiermint. Derminal bevat huidverzorgende oliën en effectieve aromatische concentraten die gevat zijn in micellen of in liposomen. 

Onze bolussen en verzorgingsproducten worden zorgvuldig getest op veiligheid, werkzaamheid, en residuen. Wij gebruiken wetenschappelijk onderzochte en gestandaardiseerde bio-actieve extracten en moleculen. De extracten en moleculen kunnen afkomstig zijn van: algen, harsen, zeewier, paddenstoelen, gisten, bomen, planten, insecten, mossen, bodemlagen, bacteriën et cetera. Wij hebben bijvoorbeeld een unieke knoflookbolus. De gebruikte ingrediënten zijn GMP+ of FAMI-QS gecertificeerd.

Moderne weilanden zijn minder biodivers dan voorheen. In vroegere weilanden groeiden soms meer dan 60 verschillende planten en kruiden. Kruidenrijke weilanden zijn helaas lastig om te onderhouden. Echter, onderzoek wijst uit dat kruidenrijke weilanden beter zijn voor de gezondheid van de koe. Plantenstoffen zoals polyfenolen, tannines en andere secondaire plantenmetabolieten spelen hierin een rol, o.a. via invloed op het microbioom. Onze bolussen bevatten een uniek concentraat met plantenmetabolieten ter ondersteuning van het microbioom.

Het effect van onze producten op het microbioom wordt door moleculair genetische technieken onderzocht. Ook doen wij onderzoek naar de onderlinge biologische interactie tussen de verschillende componenten in onze producten. Sommige stoffen versterken elkaar of verzwakken elkaar juist.

Door ons gebruikte ingrediënten zijn batch-to-batch gestandaardiseerd en hebben een wetenschappelijk onderzocht mechanisme. Ingrediënten kunnen een antibacterieel of een anti-parasitair effect hebben, de weerstand versterken, goed zijn voor het microbioom of de vruchtbaarheid verbeteren.

Elke specifieke toepassing van een product vereist een eigen combinatie van ingrediënten. Een gecombineerde samenstelling is vaak effectiever dan een product met slechts één werkzame stof vanwege de 'multi-target' werking. Ook om het risico op resistentievorming te verminderen maken wij gebruik van deze 'multi-target' benadering. Resistentievorming vormt bij antibioticagebruik een gezondheidsrisico.


Verkoop uitsluitend via de dierenarts of voor verkoopadressen neem vrijblijvend contact met ons op.

De voordelen:

  • Gezondere dieren dus meer productie per koe
  • Lagere DDD; verantwoord gebruik van antibiotica en medicatie
  • Weerstand ondersteunend
  • Nederlandse topkwaliteit producten, zonder wachttijden
  • Compleet assortiment voor de belangrijkste (melk-)veeproblemen
  • Wetenschappelijk onderzochte ingrediënten
  • Beste kwaliteit en prijs


VETIUS Biotechnology: dierzame innovaties voor een gezond koppel