Mastitis

Mastitis


Mastitis is een pijnlijke infectie van het uierweefsel. In een gezonde situatie is een uier goed in staat om schadelijke bacteriën te weerstaan. In situaties waarbij de koe niet genoeg weerstand heeft of wanneer de infectie te agressief is kunnen wel problemen ontstaan. Als reactie ontstaat er een verhoogd celgetal (subklinische mastitis) of erger mastitis die een directe en dure behandeling vereist. Het is daarom raadzaam om de weerstand van de koe en hygiëneniveau hoog te houden. Het dier moet hierin ondersteund worden, met name in periodes van stress zoals rond afkalven. Een lage weerstand kan ertoe leiden dat de witte bloedcellen van de eerstelijnsafweer te laat in actie kunnen komen en een infectie veroorzaken. De toxines van de binnendringende bacteriën kunnen (blijvende) weefselschade in de uier veroorzaken. Het is essentieel om vroeg te reageren op vroege symptomen.

De signalen of  symptomen waarop je bij de koe moet letten zijn:

  • verandering van de melk > verandering van kleur, aanwezigheid vlokjes
  • warm en/ of rood, pijnlijk uier
  • lagere melkgift
  • minder vreten
  • sloom/ niet alert dier
  • verhoging/koorts

Als de vroege symptomen herkend worden, moet er direct een behandeling gestart worden: des te groter de kans dat de koe herstelt. 

Natuurlijke middelen kunnen een uitstekend ondersteund effect hebben, met name richting versterking van de weerstand en verzorging van de uier. In natuurlijke middelen kunnen ook actieve stoffen die remmend werken op schadelijke bacteriën. Je vergroot hiermee de kans op herstel. Onderzoek wijst uit dat natuurlijke stoffen zoals knoflook en oregano effectief zijn bij mastitis, indien de juiste concentratie en kwaliteit actieve stoffen worden gebruikt.  Zelfs bij hardnekkige infecties met staphylococcus aureus, waarbij deze bacteriën een beschermende biofilm maken,  zijn natuurlijke middelen van toegevoegde waarde. Er is echter zeer grote variantie in kwaliteit bij natuurlijke producten en bijvoorbeeld ook bij een knoflookbolus. Let hier dus goed op bij een behandeling.

Mastitis is een pijnlijke aandoening voor de koe. Een pijnstiller en/of ontstekingsremmer bij de behandeling kan ervoor zorgen dat er mede voor zorgen dat de koe zich sneller beter gaat voelen, eerder vreet en meer gaat bewegen.

Vanzelfsprekend is preventief handelen te verkiezen boven een mastitis koe. Monitor de gezondheid van je dieren goed en grijp snel in bij twijfel of een subklinisch beeld. Met name een preventief beleid verlaagt de noodzaak voor antibiotica en kan je dierdagdosering verlagen.  Tevens is het ook uit economisch oogpunt zeker voordeliger. In onze blog meer informatie hierover.