Nageboorte

Aan de nageboorte staan/ endometritis


Bij een gezonde koe komt tijdens het afkalven een reactie met witte bloedcellen op gang die de verbinding verbreekt tussen de baarmoeder van de koe en de vruchtvliezen/ nageboorte van het kalf.  De vliezen/nageboorte worden vervolgens door samentrekken van de baarmoeder binnen 6-12 uur uitgedreven.  

Dit proces kan soms verstoord raken waardoor de verbinding tussen baarmoeder en nageboorte langer in stand blijft. Dan wordt gesproken van 'aan de nageboorte staan'. Dit probleem komt voor op elke veehouderij.

Factoren die het proces kunnen verstoren zijn o.a.: te vette koeien in de droogstand, voerovergangen rond afkalven, stress, vitamine- en mineralengebrek (vitamine E en selenium), melkziekte, dode kalveren, stierkeuze en tweelingdrachten.

De vliezenstreng uit de vulva van de koe kan eenvoudig geïnfecteerd raken. Door de open verbinding tussen de buitenwereld en de baarmoederholte kunnen via de geïnfecteerde streng bacteriën de baarmoeder infecteren. Een baarmoederinfectie kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid, ziekte en koorts. Tijdig ingrijpen voorkomt complicaties.