BOLUS BLOG: DUURZAME OPLOSSING VOOR GEMAAID FONTEINKRUID

BOLUS BLOG: DUURZAME OPLOSSING VOOR GEMAAID FONTEINKRUID

In de zomer groeit het fonteinkruid volop in het Markermeer en de randmeren. Dat deze plant zo uitbundig groeit, is op zich een goed teken. Helaas biedt het ook grote overlast voor watersporters. Daarom wordt het fonteinkruid gemaaid. De gemeente Hoorn wil een duurzame oplossing voor het gemaaide fonteinkruid.

Fonteinkruid zelf heeft verschillende positieve effecten op het ecosysteem. Fonteinkruid filtert het water, houdt met zijn wortels de bodem vast, biedt bescherming en voedsel voor vissen en vogels en stopt de groei van giftige algen zoals blauwalg. Door de waterplanten kunnen we zomers dus lekker zwemmen en genieten van vele verschillende vogels en vissen.

De keerzijde van de uitbundige groei is dat waterplanten bijvoorbeeld verstrikt raken in de motoren van boten. Daarom maait de gemeente Hoorn een gedeelte van het fonteinkruid. Om een duurzame en circulaire oplossing voor het maaisel te vinden, werkt de gemeente samen met het Hoornse bureau Vetius en de afdeling aquatische ecologie van de Universiteit van Amsterdam.

Verschillende delen van het fonteinkruid kunnen verwerkt worden tot eindproducten. Fonteinkruid bestaat uit vezels en sappen, die gescheiden en verwerkt kunnen worden. De planten in hun geheel zijn niet geschikt als diervoeding, maar de eiwitten, mineralen of oliƫn uit het sap mogelijk wel. Bureau Vetius is gespecialiseerd in innovatieve aanvullende diervoeders en kan bijvoorbeeld supplementen voor de gezondheid van dieren ontwikkelen, als er gunstige stoffen in fonteinkruid zitten. Van zeewier en algen is bekend dat er positieve gezondheidseffecten kunnen uitgaan van deze planten. Mogelijk van geldt voor fonteinkruid uit zoetwater eveneens. De analyses op de inhoudsstoffen wijzen echter uit dat fonteinkruid hiervoor te weinig potentie heeft. De plantvezels zijn wel herbruikbaar: de gemeente Almere maakt papier, meubilair en walbeschoeiing van onder andere het fonteinkruid dat zij maait. Verder onderzoek zal uitwijzen of samenwerken met dit soort initiatieven in Noord-Holland of Flevoland een interessante, duurzame oplossing kan zijn.