BOLUS BLOG: HET MICROBIOOM

BOLUS BLOG: HET MICROBIOOM

HET MICROBIOOM, WAAROM IS DIT BELANGRIJK?

Bureau Vetius ontwikkelt bolussen voor verschillende doeleinden. De basis van onze bolussen is de ondersteuning van een gezond microbioom van de pens en darmen. Het microbioom is het geheel van micro-organismen en heeft een directe, bepalende invloed op de stofwisseling. De pens en darmen spelen een cruciale rol in de gezondheid van de koe. Uiteraard heeft het voer en de omgeving/ huisvesting/ hygiëne van het dier grote invloed op het microbioom. Een goed beleid die aandacht heeft aan al deze facetten moet centraal staan.

Vanaf de basis, de ondersteuning van het microbioom, krijgt elke specifiek bolus een meer gerichte werking en doel. Denk hierbij aan aanvulling van tekorten (zoals calcium, mineralen, energie of ondersteuning weerstand). Belangrijke aandachtpunten zijn het versterken en activeren van het immuunsysteem, antibacteriële en anti-parasitaire eigenschappen.
Voor onze natuurlijke uierverzorgingsproducten zijn het huidmicrobioom van de uier en de verzorging en het herstellende vermogen van de uierhuid uitgangspunten.  

Onderzoek wijst uit dat dieren met een goede pens- en darmflora, dus met een goed microbioom, beter stressbestendig zijn, door een goede weerstand minder ziek zijn, meer produceren en zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. Infecties kunnen het microbioom uit balans brengen wat kan leiden tot verdere gezondheidsproblemen. Een gezond microbioom van de darm is doorslaggevend voor de afweer en de immuunrespons. Je werkt daarmee aan de weerstand van het dier. Inmiddels is bekend welke moleculen belangrijk zijn voor het microbioom en daarmee voor het immuunsysteem en de weerstand. Een goede weerstand betekent minder noodzaak voor antibiotica. Vaak wordt onderschat dat antibiotica het microbioom in de pens en darm kan ontwrichten, dit betekent dat antibiotica met verstand moet worden ingezet.

Moderne weilanden zijn vaak monoculturen en bevatten veel minder planten en kruiden dan vroegere weilanden. Vroegere weilanden bevatten soms meer dan 60 verschillende planten en kruiden. Kruidenrijke weilanden zijn soms lastig om te cultiveren en te onderhouden. Maar kruidenrijke weilanden blijken uit onderzoek beter voor de gezondheid van de koe te zijn. Polyfenolen en andere secondaire plantenmetabolieten en hun invloed op het microbioom spelen hierin een rol. Lees hierover meer in onze blog over kruidenrijke weilanden of het interview met kringloop pionier melkveehouder Keurentjes. Wij hebben een uniek concentraat secondaire planten metabolieten ontwikkeld die aan specifieke bolussen worden toegevoegd ter ondersteuning van het microbioom.

De effecten van onze producten op het microbioom worden naast de praktijktesten o.a. door moleculair genetische technieken onderzocht op veranderingen in de samenstelling van het microbioom. Ook doen wij onderzoek naar de interactie tussen de verschillende componenten van onze producten.

Microbioom?! Wat is dat?

Het microbioom bestaat uit alle micro-organismen die in een dier leven, het aantal verschillende soorten is geschat op 500 tot 1000. In totaal zijn er vele miljarden bacteriën actief in de pens, magen en darmen van de koe.  

Wie denkt dat pens en darmbacteriën zich enkel bezighouden met de spijsvertering, heeft het mis. Hun invloed reikt namelijk tot buiten de darm, en hebben een directe invloed op het immuunsysteem en dus de weerstand van het dier.

De nuttige functies opsommend:

·       bescherming tegen ziekteverwekkers;

·       ondersteunen de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium;

·       produceren vitamines (B-vitamines, vitamine K);

·       trainen het immuunsysteem;

·       helpen bij opbouw en onderhoud van de darmwand;

·       produceren neurotransmitters (signaalstoffen) voor het zenuwstelsel.


HOE MEER, HOE BETER.

Wat wel duidelijk lijkt, is dat hoe meer verschillende bacteriën er in onze darmen wonen, hoe beter dat is voor onze gezondheid. En die variëteit kan van dier tot dier verschillen. Ook is duidelijk dat antibiotica tijdelijk een aanslag op je microbioom pleegt. 


PENSWERKING 

Dat betekent goede verhouding van nuttige bacteriën ofwel een gezond microbioom van de pens. In het begin van de negentiende eeuw werden bacteriën als ziekteverwekker ontdekt. Lange tijd zagen we ze vooral als boosdoeners die bestreden moeten worden. Inmiddels weten we meer, maar nog steeds niet precies wat ze allemaal doen. Wel wordt steeds duidelijker hoeveel baat dieren en mensen ook bij ze hebben. De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in de pens en darmen en belangrijk onderwerp van onderzoek geworden. Duidelijk is de invloed ervan én de invloed die er met voeding en supplementen op uit te oefenen is. 


UIER EN MASTITIS

Ook de uier heeft een eigen microbioom. Bij verstorting van het uiermicrobioom kan hoog celgetal of mastitis optreden. Het is daarom van groot belang dat het microbioom van het uier alle aandacht krijgt. Zorgen voor een goede balans in de pens is al heel belangrijk maar ook het onderdrukken van pathogene bacteriën op de uierheid kan helpen om het uiermicrobioom in balans te houden. Alles draait om het hervinden van de balans.


NADRUK OP DROGE KOEIEN

Deze bacteriepopulaties ook zwaar onderhevig aan de periode waar de koe zich in bevindt. Bij droge koeien zijn vaak mastitisverwekkers aanwezig maar ontwikkelt zich geen mastitis. Er is ontdekt dat de droge koeien meer ontstekingsremmende stofjes in het lichaam hebben. Zodra deze dieren afkalven, kan mastitis ineens wel de kop opsteken omdat het immuunsysteem van de koe dan ook drastisch verandert. Dit kan in het geval van een infectie in de uier echter ook negatief werken. Het is zinvol om in het einde van de dracht het immuunsysteem te activeren om snel te kunnen reageren op een bacteriële infectie.

Vetius heeft hiervoor een unieke producten ontwikkeld die de beste natuurlijke huidverzoriging geven maar ook het microbioom van de uier in balans brengen.