Voordelen VETIUS bolussen

Bolussen zijn compacte aanvullende diervoeders met een specifiek (gezondheids-) doel, zoals het aanvullen van mineralen en vitamines, het voorkomen van problemen of het verbeteren van de conditie en/of de weerstand van de koe. Heel belangrijk is dat bolus de pensfunctie/ penswerking kan ondersteunen. 

Door de compacte vorm is een gerichte individuele toediening mogelijk zoals op het onderstaande fimpje is te zien of hier.

Afhankelijk van de doelstelling varieert de samenstelling van de bolus. Ook varieert per type bolus de tijd waarin de bolus 'oplost' ofwel de tijd waarin de actieve bestanddelen vrij komen in de pens. Dit kan variëren van maanden tot één dag.  Zo hebben wij 2 typen knoflookbolus, een langzaam oplossende variant (Proteq bolus) en een snel oplossende variant (Mastiq bolus) die elke een eigen toepassing heeft.

Bolussen van de VETIUS TOPLIJN zijn zowel in een kunstmatige pens als in een fistelkoe getest op stabiliteit. Tevens worden de bolussen gecontroleerd op residuen in de melk. Wij gebruiken bijvoorbeeld een gepatenteerde, gefermenteerde knoflook. Deze knoflook bevat géén allicine als werkzame stof, zoals in de meeste knoflook bolussen van andere merken. Allicine is erg instabiel en vluchtig waardoor de stof slechts kort actief is en bovendien zeer sterk ruikt. Allicine geeft hierdoor residu in de melk. Onze gefermenteerde knoflook heeft een andere werkzame stof en geeft géén residue in de melk (getest door het RIKILT instituut te Wageningen).  De knoflook is gestandaardiseerd voor zijn actieve stof, waardoor per batch dezelfde kwaliteit geleverd wordt. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat deze actieve stof alleen in onze bolussen is aangetoond en niet in bolussen van andere merken aanwezig is. Je kunt dus gewoon door melken (géén wachttijden). Wij hebben alleenverkoop van deze gepatenteerde knoflook, kijk dus uit voor namaak. 

Voor het succes van een natuurlijk bolus is het belangrijk dat deze tijdig wordt gegeven aan de koe of het kalf, zoals aan koeien die zwakker zijn geworden en volledig ziek dreigen te worden. Kijk dus goed naar je koeien en kalveren: ken je koppel. Bolussen passen prima in een bedrijfsgezondheidsplan. De bolussen geven nauwkeurig de juiste hoeveelheid actieve stoffen af waar je koe of kalf op dat moment behoefte aan heeft. Denk hierbij aan de weerstand, calcium, mineralen, vitamines of specifieke componenten als magnesium, beta-carateen of mineralen. Tijdig gebruik kan problemen voorkomen waardoor bijvoorbeeld de dierdagdosering verlaagd kan worden.

Wij ontwikkelen bolussen voor melkvee, vleesvee en kalveren. Verkoop uitsluitend online via de webshop en via de dierenarts.


VETIUS: dierzame innovaties voor een gezond koppel