Over ons

Bureau VETIUS is biotechnologisch bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling van natuurlijke en innovatieve compacte (gezondheids-) producten voor een duurzame veehouderij. Onze bolussen en verzorgingsproducten zijn ontworpen voor de ondersteuning van de gezondheid van de koe, de weerstand en het verhogen van het dierwelzijn. Het duurzaam optimaliseren van de gezondheid en vruchtbaarheid van je koppel is zeer belangrijk voor het bedrijfsresultaat én voor het verminderen van antibiotica en andere medicatie. 


Al meerdere jaren worden door ons ontwikkelde bolussen en andere aanvullende diervoeders door verschillende wederverkopers verkocht in Nederland, Europa en in landen buiten Europa. Per november 2019 verkopen wij onze nieuwe en meest moderne VETIUS TOPLIJN producten als agent van Biochem Products b.v. (GMP+, SecureFeed, SKAL) uitsluitend online via onze webshop. De ontwikkeling en productie van onze producten doen wij volledig in eigen huis. Zo profiteert je van de laatste Nederlandse kennis op dit gebied. 

Wij ontwikkelen bolussen voor de belangrijkste problemen en tekorten bij de koe en het kalf. De basis van onze bolussen is de ondersteuning van een gezond microbioom van de pens en darmen. Het microbioom is het geheel van micro-organismen en heeft een directe, bepalende invloed op de stofwisseling, de opname van voedingsstoffen en de modulatie van het immuunsysteem. Het microbioom speelt een grote rol bij het metabolisme van onverteerbare koolhydraten en de biosynthese van vitaminen. Een gezonde pens en darmen spelen daarmee een absoluut cruciale rol in de conditie van de koe. Het samenspel van voer, melktechniek, huisvesting, hygiëne op het bedrijf zijn van grote invloed op het microbioom. Dit samenspel moet optimaal zijn.

Naast de ondersteuning van het microbioom van de koe krijgt elke bolus een meer specifieke werking en doel. Denk hierbij aan aanvulling van tekorten (zoals calcium, mineralen, energie of ondersteuning weerstand). Speerpunten in de ontwikkeling van een bolus kunnen bijvoorbeeld zijn: versterking en activering van het immuunsysteem, antibacteriële en anti-parasitaire eigenschappen.
Voor onze natuurlijke uierverzorgingsproducten zijn het (huid-)microbioom van de uier en de verzorging en het herstellende vermogen van de uierhuid uitgangspunten.  


Onderzoek wijst uit dat koeien met een goede pens- en darmflora, dus met een goed microbioom, beter stressbestendig zijn, door een goede weerstand minder ziek zijn, meer produceren en zorgen voor een beter bedrijfsresultaat. Infecties kunnen het microbioom uit balans brengen wat kan leiden tot verdere gezondheidsproblemen. Werken aan het microbioom betekent werken aan de weerstand van het dier. Met een goede weerstand is minder noodzaak voor antibiotica. Dit is dubbele winst omdat antibiotica het microbioom in de pens en darm ernstig verstoort. Antibiotica moet daarom met verstand worden ingezet. 

Onze bolussen en verzorgingsproducten worden zorgvuldig getest op veiligheid, werkzaamheid, en residuen. Wij gebruiken wetenschappelijk onderzochte en gestandaardiseerde bio-actieve extracten en moleculen. De extracten en moleculen kunnen afkomstig zijn van: algen, harsen, zeewier, paddenstoelen, gisten, bomen, planten, insecten, mossen, bodemlagen, bacteriën et cetera. Wij hebben bijvoorbeeld een unieke knoflookbolus. De gebruikte ingrediënten zijn GMP+ of FAMI-QS gecertificeerd.

Moderne weilanden zijn minder biodivers dan voorheen. In vroegere weilanden groeiden soms meer dan 60 verschillende planten en kruiden. Kruidenrijke weilanden zijn helaas lastig om te onderhouden. Echter, onderzoek wijst uit dat kruidenrijke weilanden beter zijn voor de gezondheid van de koe.  Plantenstoffen zoals polyfenolen, tannines en andere secondaire plantenmetabolieten spelen hierin een rol, o.a. via invloed op het microbioom. Onze bolussen bevatten een uniek concentraat met plantenmetabolieten ter ondersteuning van het microbioom.


Het effect van onze producten op het microbioom wordt door moleculair genetische technieken onderzocht. Ook doen wij onderzoek naar de onderlinge biologische interactie tussen de verschillende componenten in onze producten. Sommige stoffen versterken elkaar of verzwakken elkaar juist.

Door ons gebruikte ingrediënten zijn batch-to-batch gestandaardiseerd en hebben een wetenschappelijk onderzocht mechanisme. Ingrediënten kunnen een antibacterieel of een anti-parasitair effect hebben, de weerstand versterken, goed zijn voor het microbioom of de vruchtbaarheid verbeteren.

Elke specifieke toepassing van een product vereist een eigen combinatie van ingrediënten. Een gecombineerde samenstelling is vaak effectiever dan een product met slechts één werkzame stof vanwege de 'multi-target' werking. Ook om het risico op resistentievorming te verminderen maken wij gebruik van deze 'multi-target' benadering. Resistentievorming vormt bij antibioticagebruik een gezondheidsrisico.

Bureau VETIUS ontwikkelt haar bolussen en gezondheidsproducten geheel zelf. Om de beste producten voor je dieren te maken werken wij samen met de praktijk, dierenartsen, moleculair biologen, apothekers, hogescholen en universiteiten. 

Wij verkopen onze producten alleen online via onze webshop. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie. Zowel telefonisch als online via email, horen wij graag van je.


VETIUS: dierzame innovaties voor een gezond koppel